Trump blaast aanval op Iran op laatste moment af

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een aanval op Iran op het laatste moment afgeblazen. Dat meldt de krant The New York Times. Hij had aanvankelijk zijn goedkeuring gegeven en alles was in gereedheid gebracht. Gevechtsvliegtuigen waren in de lucht en schepen lagen in positie. De aanval zou een vergeldingsactie geweest zijn voor het neerhalen van een Amerikaanse drone.

Bedoeling was om een reeks doelwitten zoals radarposten en raketbatterijen vanuit de lucht te bestoken vanmorgen, net voor het krieken van de dag. Dat moest het aantal burger- en militaire slachtoffers beperken. Maar ondanks het feit dat hij aanvankelijk zijn toestemming gaf, werd op het allerlaatste moment dus afgezien van de aanval, zo meldt The New York Times op basis van enkele hooggeplaatste mensen uit de administratie van Trump.

(Lees verder onder de video)

Trump was al van bij aanvang geen fan van een aanval, maar zou toch overstag gegaan zijn. Onder meer onder druk van partijgenoten. Het zou zijn derde militaire actie geweest zijn tegen een doelwit in het Midden-Oosten tijdens zijn ambtstermijn, na eerdere aanvallen in Syrië in 2017 en 2018. Het is niet duidelijk of de geplande aanvallen van vandaag op een later tip toch nog zouden plaatsvinden.

De drone was een onbemand verkenningstoestel van 115 miljoen dollar. Hij werd eerder deze week uit de lucht gehaald boven de Straat van Hormuz.