Dossier President Trump

"Trump betaalde 38 miljoen belastingen in 2005"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in 2005 38 miljoen dollar belastingen betaald op een inkomen van 150 miljoen. Dat heeft het Witte Huis gemeld, nadat de president maandenlang geweigerd heeft om iets van informatie vrij te geven over zijn belastingen. Al kwam die aankondiging er wel niet zomaar.

MSNBC-talkshowhost Rachel Maddow had eerder op de dag namelijk aangekondigd dat ze de belastingaangifte van Trump voor dat jaar in handen had gekregen. "Breaking: we hebben Trumps belastingaangifte. Vanavond 21 uur ET (2.00 uur Belgische tijd), MSNBC". Zo kondigde Maddow via Twitter aan dat ze nieuws had over de belastingen van Trump. Maddow zou de informatie ontvangen hebben van journalist David Cay Johnston, die columnist is bij de Daily Beast.

Dat Maddow de cijfers in handen had gekregen, was meteen groot nieuws. Trump heeft tijdens zijn presidentscampagne altijd geweigers om zijn belastingaangiftes vrij te geven, hoewel het een traditie is dat presidentskandidaten dat doen in de VS. Dat leidde tot speculaties over belastingontduiking. 

Geagiteerde boodschap
Nog vooraleer Maddow met cijfers kwam, stuurde het Witte Huis een geagiteerde boodschap de wereld in. "Je weet dat je wanhopig bent om kijkcijfers te halen als je de wetgeving wil schenden om een verhaal naar buiten te brengen over twee pagina's van een belastingaangifte van meer dan een decennium geleden", reageerde het Witte Huis in een mededeling nog voor het begin van de uitzending.

"Vooraleer hij verkozen werd tot president was Trump een van de meest succesvolle zakenmannen ter wereld, met een verantwoordelijkheid tegenover zijn bedrijf, familie en werknemers om niet meer belastingen te betalen dan wettelijk verplicht." In de mededeling verklaart het Witte Huis dat Trump 38 miljoen belastingen betaald heeft in 2005 op een inkomen van 150 miljoen dollar, wat neerkomt op 25 procent, en daarnaast "tientallen miljoenen dollars aan andere taksen" heeft betaald. 

Het Witte Huis wijst er nog op dat het "totaal illegaal is om belastingaangiften te stelen en publiceren". "De oneerlijke media kunnen dat onderdeel van hun agenda blijven nastreven, terwijl de president zal focussen op zijn agenda, waaronder een belastinghervorming die voor alle Amerikanen voordelig is", klinkt het nog.