Tornado raast langs grens Duitsland - Nederland

Duitsland is gisteravond opgeschrikt door een tornado. Die raasde door Viersen, een gemeente vlak bij de grens met Nederlands-limburg. Beelden op sociale media tonen taferelen die we normaal vooral kennen van de windhozen in de Verenigde Staten. Plaatselijke autoriteiten spreken van een ‘spoor van verwoesting’. Er zou al zeker één zwaargewonde geteld zijn.

De daken van huizen werden beschadigd en bomen ontworteld, zo melden lokale media. “In Viersen-Boisheim zijn huizen dermate beschadigd dat ze voorlopig onbewoonbaar zijn”, aldus een verklaring van de regionale overheid. Een 23-jarige man die uit zijn wagen viel, raakte zwaargewond door vallende takken en moest naar het ziekenhuis gevoerd worden, volgens nrw-aktuell.tv. Een brandweerman kreeg een elektrische schok.

De brandweer was lang bezig om de schade op te ruimen, volgens de politie. Heel wat wegen waren versperd. Ook de treinverbinding tussen Venlo in Nederland en Mönchengladbach werd gesloten. De exacte omvang van de schade is momenteel nog onduidelijk. Volgens de politie duurde het noodweer 10 tot 15 minuten.

Volgens weerman Raymond Klaassen van Weerplaza is het geen kleintje, zo zegt hij aan de Nederlandse krant Algemeen Dagblad. “In doorsnede is hij erg breed, breder dan gebruikelijk”, klinkt het. Hij wijst er ook op dat het vrij bijzonder is dat dit soort tornado’s in onze streken voorkomen.