Tillerson: "Pas op voor terugkeer IS"

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft vandaag gewaarschuwd voor de “terugkeer” van de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak. Hij deed dat in Koeweit, waar de buitenlandministers van de anti-IS-coalitie verzamelden.

De jihadorganisatie is zowel in Syrië als in Irak bijna verslagen. In beide landen is de internationale coalitie, die door de VS geleid wordt, aanwezig om de IS-droom van een kalifaat stuk te slaan. De VS lieten echter wel onlangs weten dat zij militair in Syrië aanwezig willen blijven, ook al zou IS volledig verslagen zijn.

Sneer richting Erdogan
In een duidelijke sneer naar de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zich de voorbije dagen erg kritisch over de VS heeft uitgelaten, stelde Tillerson dat het Turkse militaire offensief in Noord-Syrië “de strijd tegen IS heeft verzwakt”.

Operatie Olijftak, een operatie van Turkije, is immers gericht tegen de Syrische Koerden die, met Amerikaanse steun, in het gebied vechten tegen IS-jihadisten.

Belang van wederopbouw
Volgens Tillerson is in Syrië en Irak 98 procent van het gebied dat ooit door IS werd beheerst, heroverd. IS is echter ook in andere landen actief, zoals in Afghanistan en Libië, aldus de minister.

Tillerson voegde toe dat het belangrijk is om in de heroverde gebieden aan wederopbouw te doen. Als dat niet gebeurt, zullen opnieuw de “voorwaarden” ontstaan voor een herintrede van jihadisten.

Het credo van president Donald Trump indachtig – “no more nation building” – is het maar de vraag wie de nodige financiën voor zo’n wederopbouw gaat voorzien.

Bijdrage van Westerse landen
Momenteel wordt in Koeweit ook een conferentie gehouden voor de wederopbouw van Irak. Washington is niet van plan daar een financiële bijdrage te leveren. Westerse landen tonen wel interesse. Een wederopbouw van Irak zou immers mogelijkheden creëren voor de terugkeer van veel Irakezen die naar Europa gevlucht zijn.

In hun slotverklaring stelden de deelnemers aan de conferentie ook dat ze weerwerk willen bieden aan de financiering en de propaganda op sociale media van IS.