Tienduizenden manifestanten protesteren in Hongkong, politie vuurt traangas af

In Hongkong zijn vandaag opnieuw tienduizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen de regering. Het kwam tot confrontaties met de politie, die traangas afvuurde.

In het district Mong Kok vonden gewelddadige schermutselingen plaats tussen politie en manifestanten bij protesten voor meer democratie. De protesten begonnen als een beweging tegen een wetsontwerp dat uitlevering aan China zou mogelijk laten, maar mondden uit in een bredere beweging tegen de regering. Sommigen eisen het ontslag van regeringsleidster Carrie Lam.

Tegen de avond (lokale tijd) begon de politie te chargeren. De agenten vuurden traangas af en de demonstranten stoven uit elkaar. Voorlopig zijn er geen slachtoffers. Ook voor zondag staan er nieuwe betogingen gepland. “We stoppen niet met manifesteren tot er een antwoord komt van de regering”, aldus een manifestant.

De voormalige Britse kolonie Hongkong is semiautonoom sinds haar terugkeer naar China in 1997 en heeft meer vrijheden dan het eigenlijke China. Veel van de 7 miljoen inwoners van Hongkong vrezen dat Peking die vrijheden steeds meer inperkt.