Thaise grot: Voetballertjes en trainer in goede mentale gezondheid

De twaalf jongens en hun trainer die meer dan twee weken vastzaten in een grot, verkeren in "een zeer goede mentale gezondheid". Dat hebben artsen gezegd. De dertien werden tijdens een reddingsoperatie die van zondag tot en met gisteren heeft geduurd, allemaal uit hun benarde positie bevrijd.

"Dit komt omdat ze de hele tijd samen hebben doorgebracht als een team en elkaar hebben geholpen, aldus dokter Thongchai Lertvilairattanapong tijdens een persbriefing in het ziekenhuis waar de dertien worden verzorgd.

Niet naar WK-finale
"Ze verkeren allen in een goede fysieke gezondheid, zonder koorts of ernstige infecties. Slechts drie van hebben een lichte longontsteking", zegt de arts. De jongens, allen tussen 11 en 16 jaar, en hun 25-jarige trainer, moeten nog een week in het ziekenhuis blijven, en zullen dus niet kunnen ingaan op de uitnodiging van de wereldvoetbalbond FIFA om naar de finale van het WK te gaan kijken.

Leren uit incident
De dertien kwamen op 23 juni in de grot vast te zitten, toen ze verrast werden door stijgende waterniveaus. De eerste vier jongens werden zondag uit de grot gehaald, de volgende vier op maandag en de laatste vier en de trainer gisteren. Het hoofd van de reddingsoperatie Narongsak Osottanakorn verklaarde na de redding dat een "onmogelijk missie werd volbracht". Hij riep de mensen overal ter wereld op om te leren uit het incident, zodat dergelijke situaties niet opnieuw zouden voorkomen.