Tesla ontslaat 9% van personeel

De Amerikaanse bouwer van elektrische auto's Tesla ontslaat ongeveer negen procent van zijn personeel. Dat heeft topman Elon Musk bekendgemaakt. De kosten moeten omlaag en het bedrijf moet winstgevend worden, zei hij.

In een brief aan zijn medewerkers, die Musk via Twitter verspreidde, zei hij dat Tesla in zijn vijftienjarig bestaan nooit een jaar met winst heeft afgesloten en blijft inzetten op schone energie. Maar de autobouwer zal "die missie nooit bereiken tenzij we duurzaam winstgevend zijn".

(Lees verder onder de tweet)

Noodzakelijke maatregelen
Musk noemde de maatregel, waardoor zowat 3.600 mensen hun werk verliezen, "moeilijk, maar noodzakelijk". Tesla is stormachtig gegroeid. Eind december werkten er ruim 37.500 mensen.

Door de krachtige expansie zijn volgens Musk veel dubbelingen ontstaan wat betreft bijvoorbeeld ondersteunende functies. Vandaar dat hij nu de bezem door de organisatie haalt. Het gaat om de uitwerking van een eerder aangekondigde herstructurering, waarover nog geen cijfers qua banen naar buiten waren gekomen.

Productiedoelen blijven
Volgens de autobouwer heeft de ingreep geen gevolgen voor het halen van de productiedoelen voor zijn belangrijke Model 3. Door gemiste doelstellingen en het spenderen van veel geld, om de productie van die voor een breder publiek bedoelde wagen op orde te krijgen, stond Tesla de afgelopen maanden flink onder druk op de beurs.