"Tanks op weg naar hoofdstad Zimbabwe"

Tanks en militairen zouden op weg zijn naar Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Dat bericht het persagentschap Reuters op basis van enkele ooggetuigen. Ook in de straten van de hoofdstad zouden al tanks te zien zijn, blijkt uit beelden op sociale media. Of er sprake is van een staatsgreep tegen president Robert Mugabe, blijft vooralsnog onduidelijk.

Er zijn ook berichten dat de toegang tot de staatszender ZBC zou zijn afgesloten en dat militairen het gebouw zijn binnengevallen. Gisteren waarschuwde generaal Constantine Chiwenga nog dat het leger in Zimbabwe tussenbeide zou komen, als er geen einde kwam aan de zuiveringsoperaties. 

Ontslag
Een week geleden werd de 75-jarige vicepresident Emmerson Mnangagwa, die lange tijd gold als opvolger van de 93-jarige Mugabe, uit zijn functie ontslagen en uit de regerende partij Zanu-PF gezet. 

Geen staatsgreep
Zanu PF, de regeringspartij in Zimbabwe, ontkent via Twitter dat er een staatsgreep aan de gang is in het land. Maandag uitte de legerchef al dreigementen en dinsdag waren er dan mediaberichten over tanks op de weg naar de hoofdstad Harare. 

"Dank voor uw bezorgdheid, maar er is GEEN staatsgreep aan de gang in Zimbabwe. Ga aub door met uw leven en moei u met uw eigen problemen", staat er in het Engels in de tweet.