Is tabak opwarmen het nieuwe dampen?

In Nederland introduceert tabaksgigant Philip Morris de rookvrije sigaret iQOS. Die warmt de tabak op zonder hem te verbranden. Op die manier komen er volgens het bedrijf negentig procent minder schadelijke stoffen vrij dan bij het roken van een gewone sigaret. Toch is de Belgische Stichting tegen Kanker niet opgezet met het nieuwe product.

“De iQOS is het resultaat van jarenlang onderzoek. Het is het eerste van een resem innovatieve producten die we willen aanbieden”, zegt Pierre Deraedt van Philip Morris. “We ontwikkelden een technologie die gecomprimeerde tabak tot 300 °C opwarmt, maar niet verbrandt.” Die technologie zit in een soort van pen met bovenaan een gaatje waar je voor elke rookbeurt een staafje gecomprimeerde tabak insteekt.

Vooral dat laatste is problematisch volgens de Stichting tegen Kanker. Omdat het staafje, zoals een gewone sigaret, na vijf minuten op is, blijf je namelijk verslaafd. Je lichaam krijgt de nicotine in pieken binnen. Eens een piek is uitgewerkt, verlang je alweer naar een nieuwe dosis. De sterkte van het product is dus ook zijn zwakte namelijk de gelijkenis met een echte sigaret.

Impact gezondheid onduidelijk
Welke impact de iQOS precies heeft op de gezondheid is nog onduidelijk. Het verminderde percentage schadelijke stoffen waar Philip Morris naar verwijst, werd namelijk berekend door wetenschappers die in opdracht van het bedrijf werken. Onafhankelijke studies zijn er nog niet. Daar moet de overheid geld voor vrijmaken.

Verslavender dan e-sigaret
De Stichting tegen Kanker benadrukt dat de iQOS in geen geval beter is voor de gezondheid dan de e-sigaret. Enerzijds omdat gebruikers nog steeds schadelijke stoffen inademen, in beperkte mate weliswaar, anderzijds omdat de iQOS veel verslavender is dan de e-sigaret. “Van een e-sigaret neem je telkens maar een paar trekjes, waardoor de nicotine verspreid over de dag wordt ingenomen en niet in pieken zoals bij de iQOS of een gewone sigaret", zegt Suzanne Gabriëls van Stichting tegen Kanker.

De iQOS komt voorlopig niet naar België, maar je kan hem dus wel bij onze noorderburen kopen. De pen waar je de staafjes tabak moet insteken kost zeventig euro. De staafjes zelf kosten zes euro voor twintig stuks.