Synagoge in Göteberg bestookt

In het centrum van de Zweedse stad Göteborg heeft een tiental gemaskerde jongeren gisteravond een synagoge bestookt met brandende voorwerpen. Dat berichtten lokale media. Op het moment van het voorval waren er in de synagoge ongeveer twintig jongeren aanwezig.

Volgens de voorzitter van de Joodse gemeenschap in Göteborg, Allan Stutzinsky, ontstond er even vuur in de tuin, maar dat werd door de lichte regen snel gedoofd. De vlammen bereikten het eigenlijke gebouw van de synagoge nooit. Er vielen ook geen gewonden.

Betoging tegen beslissing Trump
De twintig aanwezige jongeren zijn volgens Stutzinsky wel "geschrokken" door het incident. De politie zorgt nog de hele nacht voor extra beveiliging rond het joodse gebedshuis. Eerder vond in de Zweedse hoofdstad Stockholm nog een betoging plaats tegen de beslissing van de Amerikaanse president Donald Trump om Jeruzalem te erkennen als hoofdstad van Isräel en de Amerikaanse ambassade in het land te verhuizen van Tel Aviv naar de historische stad.

Antisemitische slogans
Tijdens de vreedzame betoging werd een Israëlische vlag in brand gestoken. Vrijdag kwamen in de zuidelijke stad Malmö volgens Zweedse media ook al zowat tweehonderd demonstranten op straat die antisemitische slogans scandeerden.

Foto: TV 2 Nyhetene