Spaanse politicus: "Jambon is neofascist"

Een Europees parlementslid die in Spanje lid is van de partij van premier Mariano Rajoy, noemt Belgisch minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) een "neofascist". Dat doet ze op Twitter nadat foto's zijn opgedoken van een Brusselse politiewagen die getooid is met een Catalaanse vlag. Minister Jambon eist excuses.

Donderdag manifesteerden volgens de politie ongeveer 45.000 Catalanen en hun sympathisanten in Brussel. Op sociale media doken filmpjes op van Belgische politiewagens waar een Catalaanse vlag aan vastgemaakt was.

Dat is niet naar de zin van de politici van de Spaanse regeringspartij Partido Popular. Het Europese parlementslid Pilar Ayuso Gonzalez, die deel uitmaakt van de partij, zegt via Twitter dat minister Jambon "een onafhankelijke en neofascistische Vlaming" is die bevriend is met de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

Niet de eerste keer
Ook Europees parlementslid Esteban Gonzalez Pons had de partij van minister Jambon al weggezet als "een partij die tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's heeft gecollaboreerd". Hij vraagt een officiële uitleg van België en zegt te twijfelen aan de bewering van de Belgische politie dat er donderdag 45.000 mensen de straat optrokken.

De woordvoerder van Jambon zegt aan de kranten van de Persgroep dat de minister geen commentaar kwijt wil om geen olie op het vuur te gieten. Hij wijst er wel op dat niet de minister, maar wel de burgemeester verantwoordelijk is voor de lokale politie. Gonzalez Pons tweette namelijk foto's waarop patrouillewagens van de politiezone Montogomery te zien zijn.

Excuses
Minister Jambon hoopt op een vorm van excuses of afkeur van partijgenoten in het Europees Parlement van de Gonzalez. Jambon noemt de uitspraak in 'Wakker Op Zondag' op ATV "totaal van de pot gerukt" en "niet ernstig".

"Ik heb vroeger zelf ook nog betoogd en als je dan een Vlaamse vlag op een politiewagen kon leggen zag je dat als een overwinning", verklaart Jambon de foto. Eerder had hij al aangegeven dat niet hij maar wel de burgemeester verantwoordelijk is voor de lokale politie.