Slachtoffer lawine stuurde nog sms'je

Bij een lawine in het Franse skigebied Valfréjus gisteren is zeker één Nederlander om het leven gekomen, twee anderen zijn nog vermist. De drie stuurden om 16 uur nog een bericht naar een vriend om te zeggen dat ze in gevaar waren, maar die had zijn gsm niet bij zich. Dat vertelt de uitbater van het skigebied aan VTM NIEUWS. Toen de vriend het bericht pas drie uur later las en onmiddellijk de hulpdiensten verwittigde, waren de drie al terechtgekomen in een lawine.

De drie Nederlanders maakten deel uit van een groep van twintig wintersporters. Om 16 uur stuurt één van hen vanop de berg een sms dat ze verdwaald waren geraakt. Hun vriend had op dat moment zijn gsm niet bij de hand en leest het bericht pas drie uur later. Rond 19 uur verwittigt hij de hulpdiensten onmiddellijk. Die rukken ondanks de slechte weersomstandigheden uit met de helikopter en vinden de plek waar een lawine had plaatsgevonden. Dat vertelt Marcus Schlatmann, de uitbater van het skigebied Valfréjus.

Nog twee vermist
Op die plek treffen ze het lichaam aan van een jonge Nederlander van 22 jaar. De omstandigheden waren op dat moment te gevaarlijk om verder te zoeken naar de twee andere Nederlanders, die 21 en 25 jaar oud zijn.

Vandaag werden met stukken dynamiet gecontroleerde lawines in gang gezet, om de omstandigheden veilig te maken. De hulpdiensten vermoeden dat de lichamen van de twee andere Nederlanders zich nog in de sneeuw bevinden en zoeken nog steeds verder. "De kans dat zij nog levend teruggevonden worden, is zeer klein", aldus Schlatmann.

Schlatmann benadrukt dat de drie zich op een plek bevonden die vanop de piste niet te zien was. "Ze bevonden zich aan de andere kant van de berg, dus geen enkele medewerker wist dat er daar een lawine had plaatsgevonden. Skiën of snowboarden buiten de piste is altijd op eigen risico."

Bekijk ook: