Singapore: voor eerst vrouw als president

De Zuidoost-Aziatische stadstaat Singapore heeft voor het eerst een vrouwelijke president. Halimah Yacob (63) was tot nu voorzitster van het parlement. Vandaag is ze tot het nieuwe staatshoofd benoemd. Daarmee wordt sinds de onafhankelijkheid van Maleisië in 1965 voor het eerst ook iemand uit de Maleisische minderheid president van het land.

Volgens de grondwet moest het volgende staatshoofd van Singapore uit deze bevolkingsgroep komen. De grote meerderheid van de ongeveer 5,5 miljoen inwoners heeft Chinese wortels. Oorspronkelijk zou de nieuwe president zaterdag door de bevolking verkozen worden.

Twee kandidaten afgehaakt
Van de drie kandidaten moesten er echter twee afhaken omdat ze niet aan een van de voorwaarden voldeden die de grondwet voorschrijft: ze hadden niet aan het hoofd van een grote naamloze vennootschap gestaan. Daarop werd Yacob tot winnaar verklaard, morgen legt ze de eed af.

Premier belangrijker dan president
In Singapore is de post van premier belangrijker dan het ambt van president. De huidige premier is Lee Hsien Loong (63), de oudste zoon van de overleden stichter van de staat, Lee Kuan Yew.