Schotse minister geeft "ongepast gedrag" toe

Een minister van de Schotse regering heeft ontslag genomen na berichten over mogelijke seksuele intimidatie. Mark McDonald, minister bevoegd voor kinderopvang, geeft toe dat hij zich "ongepast" gedragen heeft en biedt "zonder voorbehoud" zijn excuses aan. 

"Men heeft sommige dingen die ik vroeger heb gedaan als ongepast ervaren. Terwijl ik dacht grappig te zijn of probeerde vriendelijk te zijn, kan mijn gedrag mensen ongemakkelijk hebben gemaakt of kan het bij hen vragen hebben doen rijzen over mijn bedoelingen", zegt de ontslagnemende minister in een mededeling.

McDonald was lid van de Scottish National Party, de partij van de Schotse premier Nicola Sturgeon.

Watervaleffect
In de nasleep van de affaire rond Hollywoodproducer Harvey Weinstein stapelen de beschuldigingen van seksuele intimidatie zich ook op in de politiek van Groot-Brittannië. Het schandaal rond grensoverschrijdend gedrag leidde de voorbije weken al tot het aftreden van minister van Defensie Michael Fallon. 

Daarnaast besloten de Conservatieven ook om hun parlementslid voor Dover, Charlie Elphicke, uit de partij te zetten vanwege “zware verwijten”. Het is voorlopig nog onduidelijk wat daar precies mee bedoeld wordt. 

Elphicke verweerde zich gisteren alvast op Twitter. "De partij heeft de pers ingelicht nog voordat ze me op de hoogte bracht van mijn voorlopige uitsluiting. Ik weet niet wat de verwijten inhouden en ontken elk wangedrag", schreef de volksvertegenwoordiger.