Saoedi-Arabië geeft toe dat journalist gedood is in consulaat

Meer dan twee weken na de verdwijning van de Saoedische journalist Jamal Khashoggi heeft Saoedi-Arabië de dood toegegeven van de criticus van het regime. Het kwam tot een dodelijk gevecht tussen Khashoggi en verschillende personen in het consulaat in Istanboel, bericht het officiële Saoedische nieuwsagentschap Spa afgelopen nacht. Al achttien personen zouden in de zaak zijn opgepakt.

Een paar uur eerder had VS-president Donald Trump aangekondigd dat er nieuws zat aan te komen over de zaak-Khashoggi. "De komende twee of drie dagen zullen we veel te weten komen", zei hij tijdens een optreden in Scottsdale in de staat Arizona. Hij sloot sancties tegen Saoedi-Arabië niet uit, ook al geldt het salafistische regime in Riyad als een nauwe bondgenoot van de VS. Op een vraag over de sancties antwoordde hij: "Dat is mogelijk, dat is mogelijk."

Speciaal commando
Khashoggi wou op 2 oktober in het Saoedische consulaat in Istanboel papieren in orde brengen. Sinds die dag is niets meer van hem vernomen. De Turkse autoriteiten gaan er volgens mediaberichten van uit dat Khashoggi vermoord is door een speciaal commando met vijftien leden dat ingereisd was vanuit Saoedi-Arabië.

Vrijdag had het Turkse openbaar ministerie werknemers van het Saoedische consulaat gedagvaard als getuige. Het officiële Turkse nieuwsagentschap Anadolu meldde dat het om vijftien Turken gaat, onder wie een chauffeur, een boekhouder en een technicus van het consulaat.

VS-buitenlandminister Mike Pompeo bezocht deze week zowel Riyad als Ankara, om zich te vergewissen van de stand van het onderzoek.

Het Saoedische agentschap Spa zegt dat het plaatsvervangende hoofd van de inlichtingendiensten, generaal Ahmed al-Asiri, intussen ontslagen is, in de nasleep van de feiten. Ook koninklijk adviseur Saud al-Qahtani is ontslagen, klinkt het. 

Trump: "Arrestaties eerste grote stap"
"Het is slechts een eerste stap, maar het is een grote eerste stap", zei Trump in Arizona. Trump wou niet openlijk twijfelen aan de officiële uitleg van Saoedi-Arabië over de dood van de journalist. Maar hij zegt wel dat hij "enkele vragen" heeft. Daarom zal hij nog een gesprek met kroonprins Mohammed bin Salman hebben. Op de vraag of hij de uitleg van Saoedi-Arabië geloofwaardig vindt, zei hij: "Dat doe ik. Maar nogmaals, ik meen dat het nog te vroeg is. We hebben ons onderzoek nog niet afgesloten."

(Lees verder onder de video)

Bondgenoot
Trump kantte zich er opnieuw tegen om de handel met Saoedi-Arabië, onder meer in wapens, stop te zetten als het tot sancties zou komen. Die handel is naar schatting goed voor in totaal 450 miljard dollar. "Dat kan meer dan een miljoen jobs kosten", aldus Trump. Hij herhaalde dat Saoedi-Arabië ook belangrijk is als bondgenoot in de regio, als "tegengewicht tegen Iran". "Dat is niet de makkelijkste situatie."

Secretaris-generaal VN: "Zeer ontsteld door bevestiging dood"
De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, is "zeer ontsteld door de bevestiging van de dood van Jamal Khashogggi". Dat zegt Guterres in een persbericht. Guterres benadrukt "de noodzaak van een snel, diep en transparant onderzoek naar de omstandigheden van het overlijden".

Bekijk ook: