Rutte: "Excuses niet aan de orde"

De Nederlandse premier Mark Rutte zegt dat hij zich niet laatdunkend had hoeven uit te laten over het fiscale klimaat in België. Dat schrijft het Algemeen Dagblad op zijn website. "Ik had de opmerking misschien niet zo hoeven maken, maar inhoudelijk vrees ik dat het feit klopte", aldus Rutte.

De Nederlandse premier zei vanmiddag dat hij inmiddels een Belgische collega heeft gesproken over de kwestie. Excuses aanbieden over zijn uitspraak was volgens Rutte "niet aan de orde".

België achterna
Mark Rutte ligt in eigen land onder vuur voor zijn plannen om de dividendbelasting af te schaffen. Op zijn wekelijkse persconferentie en in een interview op de openbare omroep NOS verdedigde hij zich eind vorige week met een verwijzing naar ons land.

"Als Nederland de belasting niet afschaft, gaat het België achterna. We zien in België wat er gebeurt als je de bakens niet op tijd verzet", zei hij. "België heeft nog maar één internationaal opererend bedrijf over: InBev. De rest is weg. En ze hadden er heel veel", klonk het.

Ergernis
Zijn uitspraken veroorzaakte de nodige ergernis bij de Belgische federale regering. "Ze tonen vooral aan dat hij heel slecht geïnformeerd is", reageerde het kabinet van premier Charles Michel. "België afschilderen als een economische woestijn, is enkele bruggen te ver", zei Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). CD&V-vicepremier Kris Peeters vond Rutte's uithaal "onaanvaardbaar" en "gevaarlijk".

Bekijk ook: Rutte: “We willen België niet achterna”

Bekijk ook: Peeters “zeer verbaasd over uitspraak Rutte”