Rusthuis zonder stroom: 8 bejaarden overleden

Acht mensen die in een rusthuis in Florida verbleven, zijn om het leven gekomen omdat het rusthuis na de doortocht van orkaan Irma dagenlang zonder stroom zat. Daardoor deed de airconditioning het niet meer. Alles wijst er volgens de politie op dat de bewoners door de hitte zijn omgekomen. De gouverneur van Florida heeft intussen gevraagd om alle rusthuizen te controleren die zonder stroom zitten.

Hulpdiensten die gisteren waren opgeroepen omdat iemand in de instelling een hartaanval had gehad, vonden drie overleden bewoners. Meer dan honderd andere bejaarden werden geëvacueerd. Ze waren uitgedroogd en hadden moeite met ademhalen. Op weg naar het ziekenhuis overleden nog eens vijf bewoners. De slachtoffers waren tussen 71 en 99 jaar. 

Hitte
Door orkaan Irma zaten verschillende delen van de staat dagenlang zonder stroom, waardoor de airconditioning niet werkte en de temperatuur in het rusthuis flink opliep. Het is momenteel zo'n 30 graden in Zuid-Florida. 

Alles wijst er volgens de politie op dat de bewoners door de hitte zijn omgekomen, maar de politie sluit andere oorzaken niet uit en onderzoekt of er sprake was van nalatigheid. De gouverneur van Florida heeft intussen gevraagd aan de hulpdiensten om alle rusthuizen te controleren die zonder stroom zitten.

Nog dagen zonder stroom
De autoriteiten waarschuwen dat het nog tot tien dagen kan duren vooraleer de stroom in het volledige gebied hersteld kan worden. Ongeveer 110.000 mensen verblijven momenteel nog in verschillende opvangtehuizen in de staat Florida.

Als de overlijdens als orkaangerelateerd worden erkend dan komt het aantal dodelijke slachtoffers van Irma in totaal op 56, waarvan negentien doden in de Verenigde Staten en veertig in de Caraïben.