Rusland zegt ontwapeningsverdrag op

Een dag na de Verenigde Staten heeft ook Rusland zich teruggetrokken uit het historische Amerikaans-Russische ontwapeningsverdrag INF. Dat laat president Vladimir Poetin weten.

Het INF-verdrag (Intermediate-Range Nuclear Forces) tussen Rusland en de Verenigde Staten voorziet de vernietiging van alle kernraketten en kruisraketten met een reikwijdte tussen 500 en 5.500 kilometer die op de grond worden gelanceerd. VS-president Donald Trump en buitenlandminister Mike Pompeo kondigden vrijdag in Washington aan dat de VS zich vanaf zaterdag niet meer aan de verplichtingen uit het verdrag zullen houden.

Deuren voor gesprekken staan open
"Ons antwoord is wederzijds. De Amerikaanse partners hebben aangekondigd dat ze hun deelname aan het verdrag opschorten, en wij doen dat ook", zei Poetin zaterdag na een werkvergadering met minister van Defensie Sergej Sjojgoe en minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov, waarover de Russische nieuwsagentschappen berichten. "Zoals voorheen blijven al onze voorstellen op dat vlak op tafel, de deuren voor gesprekken staan open", zei Poetin. "Tussentijds vraag ik beide ministeries om geen enkel gesprek over de kwestie in de toekomst op te starten. Laten we afwachten en zien of onze partners volwassen genoeg worden om een evenwichtige en betekenisvolle dialoog met ons te voeren over die cruciale kwestie, voor ons beiden, voor onze partners en voor de hele wereld."

nieuwe hypersonische raket
Poetin zei ook nog dat Rusland zal werken aan een nieuwe hypersonische raket op de middellange afstand, die op de grond wordt gelanceerd. Tegelijk beklemtoonde hij dat hij niet wil dat Rusland in een "dure wapenwedloop" wordt gesleurd. De ontwikkeling van nieuwe wapens moet gebeuren zonder een budgetverhoging, aldus de Russische president.

Washington zei zich terug te trekken omdat Rusland met de raketten van het type 9M729 (NACO-code SSC-8) het verdrag schendt. De Russische regering ontkent dan weer in overtreding te zijn. De VS hadden de regering in Moskou begin december voor een ultimatum gesteld dat zaterdag verstrijkt om opnieuw aan te knopen met de voorwaarden van het contract. Volgens de VS is de deadline echter zonder resultaat verlopen. Volgens de tekst van het verdrag wordt het INF-akkoord pas zes maanden na de beëindiging officieel ontbonden.