Romeinen huilen: "Doe dat licht uit"

Is het einde nabij voor Rome als romantische stad? De oude warme lampen in ‘de eeuwige stad’ worden nu vervangen door koudere LED-verlichting. Die is immers kostenefficiënt en milieuvriendelijk. Al denken veel Romeinen daar anders over. 

Consternatie in de Italiaanse hoofdstad Rome: duizenden lampen worden de komende weken vervangen door LED-verlichting. Sommigen vrezen dat dat de romantiek van Rome in gevaar is want de zachte gouden gloed van de oude lampen zorgde daar net voor. Anderen juichen de vernieuwing toe ondanks de koude LED-lichten. 

Volgens het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de verlichting zijn de voordelen van LED-lampen groot. De zichtbaarheid is veel groter en de straten zullen dus ook veiliger zijn. De besparing is volgens het bedrijf ook enorm. Rome zal zo’n 26 miljoen euro per jaar bezuinigen. 

Er is wel nog wat werk aan de winkel. Op sommige bekende piazzas baadt de helft van het plein nog in een gouden licht, terwijl de rest verlicht is met LED’s. De nieuwe verlichting moet deze zomer volledig op punt staan. Aan de lampen van de historische monumenten wordt voorlopig niet geraakt. Die worden immers afzonderlijk besproken. Dus schrijf Rome als romantisch uitje zeker nog niet af.