Rohingya-dorpen bewust aangevallen

Verschillende bloedbaden in Rohingya-dorpen in het westen van Myanmar zijn duidelijk gepland door het Myanmarese leger, met de hulp van de boedhistische bevolking. Dat schrijft de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch in een nieuw rapport over het dorpje Tula Toli. Ook uit andere dorpen zijn getuigenissen bekend over soortgelijke praktijken.

De veiligheidsdiensten in het Aziatische land lokten leden van de moslimminderheid in het dorpje in de val. Daar werden vervolgens zowel mannen, vrouwen als kinderen verkracht en gedood. Daarna werd het dorpje platgebrand.

De mensenrechtenorganisatie zegt over tientallen getuigenissen te beschikken. "De wreedheden van het leger in Tula Toli waren niet alleen brutaal, ze waren ook systematisch", besluit Brad Adams, directeur Azië bij HRW. "De soldaten verkrachtten en doodden honderden Rohingya met een bijzonder wrede efficiëntie, die enkel op voorhand gepland kan zijn."

Zware misbruiken
Van talrijke dorpsbewoners vernam de organisatie dat een lokale chef van de Rakhine-etnie hen gezegd had op de oever te verzamelen, omdat ze daar in veiligheid zouden zijn. Maar het leger omcirkelde daarop het stuk strand, om te schieten op de massa en op zij die probeerden te vluchten.

"De VN en de internationale gemeenschap moeten erover waken dat de verantwoordelijken van deze zware misbruiken zich verantwoorden voor hun daden", aldus nog Adams.

Genocide
Artsen zonder Grenzen schatte vorige week nog dat tussen eind augustus en eind september minstens 6.700 Rohingya vermoord werden. Ongeveer 655.000 Rohingya zijn voor het geweld gevlucht naar buurland Bangladesh. VN-Hoog Commissaris voor de Mensenrechten Zeid Ra'ad al-Hussein zei gisteren dat "mogelijke handelingen van genocide niet uitgesloten kunnen worden". Het is volgens Zeid aan de rechtbanken om te oordelen of het al dan niet genocide was.

De Myanmarese autoriteiten blijven intussen ontkennen dat ze wreedheden plegen in de deelstaat Rakhine. Zij blijven volhouden dat het leger slechts antwoordt op de aanvallen door moslimrebellen op politiekantoren, op 25 augustus. Daarbij vielen langs de kant van de politie enkele tientallen doden.