Reynders roept ambassadeur Israël op het matje

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) roept de ambassadeur van Israël in ons land op het matje. Simona Frankel verklaarde vanochtend aan de Franstalige openbare omroep RTBF dat de tientallen Palestijnen die gisteren om het leven kwamen bij confrontaties met het Israëlische leger nabij Gaza, allemaal "terroristen" waren.

De ambassadrice moet zich voor haar uitspraken komen verantwoorden bij Buitenlandse Zaken, zei Reynders na afloop van een ontmoeting met zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Zarif in Brussel. "Je hoort veel dingen, maar er zijn grenzen". Buitenlandse Zaken zal de ambassadrice nu wijzen op het nodige respect dat Israël aan de dag moet leggen voor zijn internationale engagementen, onder meer over het gebruik van geweld en het respect voor de rechtsstaat, legde de vicepremier uit.

Nakba
De zeventigste verjaardag van de staat Israël en de herdenking van de Nakba (de vlucht van de Arabieren uit Palestina) zorgen al enkele weken voor onrust in de Gazastrook. Gisteren kostten de protesten aan bijna zeventig Palestijnen het leven. Duizenden anderen raakten gewond.

Gisteren verhuisde ook de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem. Dat de Verenigde Staten daarmee Jeruzalem als de hoofdstad van Israël erkennen, stoot op protest bij de Palestijnen, want zij zien Oost-Jeruzalem als de hoofdstad van hun toekomstige staat.

Lees meer:

Bekijk ook: