Rellen in Frankrijk na WK-winst

De Franse politie is afgelopen nacht verschillende keren moeten tussenkomen nadat incidenten de viering van de WK-titel verstoorden. Traangas werd onder meer in Parijs, Lyon en Nantes ingezet om de menigte uit elkaar te drijven.

In de hoofdstad werd het waterkanon gebruikt, aldus de Franse media. Hier en daar vielen er ook gewonden. In Nancy raakten twee kinderen, 3 en 6 jaar oud, zwaargewond toen een moto op hen inreed. De chauffeur sloeg op de vlucht.

In Marseille werd met voorwerpen naar de politie gegooid. Twee agenten raakten gewond, en tien mensen werden opgepakt, meldt een politiewoordvoerder.

Acht jongeren, onder wie ook minderjarigen, werden opgepakt in Lyon, ook nadat er met projectielen gegooid werd. In een kleerwinkel werd een inbraak gepleegd.

Gelijkaardige incidenten speelden zich ook in de hoofdstad af. Een dertigtal jongeren plunderden er een winkelcomplex op de Champs-Élysees. Volgens Le Parisien brak er, nog in Parijs, een vechtpartij uit tussen een twintigtal mensen. Eén iemand raakte daarbij zwaargewond. Ook na middernacht was het nog onrustig op en rond de Champs-Élysées. De rellen waren uiteraard een domper op de feestvreugde.

(Meer onder de video)

In Annecy, even ten zuiden van Genève, kwam een man om die in een kanaal sprong en daarbij zijn nek brak.

In Rouen werden zeven mensen opgepakt na een reeks van incidenten. In die stad raakten ook twee journalisten gewond.

14 juli
In de nacht van 14 juli, de nationale feestdag in Frankrijk, en de nacht ervoor zijn 845 voertuigen in Frankrijk in vlammen opgegaan en 508 personen opgepakt. Dat zegt het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het aantal vernielde voertuigen ligt wel lager dan vorig jaar. Toen gingen er nog 897 auto’s in vlammen op. Het aantal arrestaties steeg van 368 tot 508 dit jaar. Volgens het ministerie is er “geen groot incident te betreuren”. Er raakten wel 29 leden van de ordediensten gewond dit jaar, vorig jaar 21.

Frankrijk zette 110.000 politieagenten en gendarmes in voor de festiviteiten van 14 juli en de finale van het WK voetbal.