Reis buiten EU? Check of je bankkaart werkt

De zomervakantie staat voor de deur en dus trekken heel wat gezinnen naar het buitenland. En op vakantie wordt vaak heel wat geld gespendeerd. Binnen de Europese Unie kan je vlot met je bankkaart of kredietkaart betalen, maar buiten Europa kan je wel eens voor verrassingen komen te staan. Neem dan ook zeker je voorzorgen! 

Volgens consumentenorganisatie Test-Aankoop zijn alle banken verplicht om het gebruik van zowel debet- als kredietkaarten te blokkeren in landen die door Europese en/of Amerikaanse instanties als risicolanden worden bestempeld. Het gaat dan onder meer om Iran, Noord-Korea en Soedan. Maar ook in ongevaarlijke landen werken je bankkaarten niet altijd. En dan is het natuurlijk belangrijk om je goed voor te bereiden.

Debetkaart
De meeste mensen gebruiken voor hun dagelijkse transacties een debetkaart met de zogenaamde Maestrofunctie. Sinds 2011 beperken de meeste banken het gebruik van zo’n debetkaart tot Europa. Als je buiten Europa reist, vraag je best aan je bankier om de Maestrofunctie tijdelijk te laten activeren in het land van bestemming.

Je wacht best niet tot het allerlaatste moment om die activatie aan te vragen. Het duurt namelijk een paar dagen vooraleer de kaart actief wordt in het vakantieland. Doe de aanvraag daarom minstens één week voor je vertrek. Check ook zeker welke procedure je bank hanteert: soms kan je de aanvraag online doen, maar het is ook mogelijk dat je fysiek naar het kantoor moet.

Klant bij Beobank of Deutsche Bank? Dan hoef je je sowieso geen zorgen te maken. Deze twee banken blokkeren de Maestrofunctie namelijk in geen enkel land ter wereld.

Kredietkaart
Je hebt het misschien al meegemaakt: op je citytrip in New York wilde je iets met je Visa betalen, maar dat lukte niet. Dat komt namelijk omdat banken kredietkaarten, zoals Visa of Mastercard, blokkeren in de VS. Ze doen dat om zich te beschermen tegen het risico op fraude waarvoor ze anders moeten opdraaien.

In de VS is het namelijk zo dat het vrij makkelijk is om vervalste kaarten te gebruiken. Je moet er vaak geen pincode ingeven omdat alleen de magneetstrip van de kaart wordt gelezen en die is makkelijk te kopiëren.

Momenteel blokkeren BNP Paribas Fortis, Deutsche Bank, Europabank, Fintro, KBC/CBC, Keytrade Bank, Record Bank en VDK Spaarbank de kredietkaarten in de VS. Cliënten van die banken laten hun kaart dan ook beter vooraf deblokkeren voor de duur van hun reis.

Wat als het te laat is?
Kan je dan helemaal geen kredietkaart gebruiken in de VS als je je kaart niet hebt laten deblokkeren? Neen, er is namelijk een middeltje om je kaart ter plekke actief te maken. Gebruik ze één keer aan een toestel waar de code vereist is, zoals een geldautomaat. Vanaf dan is je kredietkaart overal te gebruiken. 

Goed om weten: word je in het buitenland toch slachtoffer van een oplichter die de gegevens van je bankkaart steelt, dan blijft de bank verantwoordelijk en is ze wettelijk verplicht om je het gestolen bedrag terug te betalen.