Dossier

Regeringsvorming in Nederland loopt vast

De poging in Nederland om een regering te vormen met de rechtsliberale VVD, het christendemocratische CDA, het linksliberale D66 en GroenLinks is mislukt. De besprekingen zijn vastgelopen, liet informateur Edith Schippers vanavond weten.

De vier partijen zitten sinds eind maart samen voor het vormen van een regering. Het is nog niet duidelijk waarom de gesprekken zijn vastgelopen. Informateur Schippers meldde dat ze haar eindverslag zo snel mogelijk wil afronden en wil aanbieden aan de Tweede Kamer. 

Bij de verkiezingen van maart verkreeg de VVD van demissionair premier Mark Rutte 33 zetels, het CDA en D66 elk 19, en GroenLinks 14 zetels in de Tweede Kamer die 150 zetels telt. Vanaf het begin werd benadrukt dat de inhoudelijke verschillen tussen de vier partijen groot waren, maar dat alle vier een serieuze poging wilden doen om het eens te worden.

Schippers (VVD) zei dat de onderhandelaars hard hebben gewerkt maar dat de kloof tussen de partijen niet te dichten was. Hét struikelblok waren de opvattingen over migratie, aldus de politica, die beklemtoonde dat het overleg daarop stuk liep.