Dossier President Macron

'Rechtse' Philippe wordt Franse premier

Edouard Philippe wordt de nieuwe Franse premier. Dat heeft de kersverse Franse president Emmanuel Macron zonet bekendgemaakt. Philippe, de burgemeester van de havenstad Le Havre, maakt deel uit van de centrumrechtse partij Les Républicains (LR).

Op voorhand werd burgemeester Edouard Philippe van Le Havre al getipt als grote kanshebber. Toch waren er ook twijfels: de kans bestond evenzeer dat Macron een vrouwelijke premier zou aanduiden. De nieuwe president streeft namelijk naar een evenwicht tussen mannen en vrouwen in zijn regering. 

De 46-jarige Philippe geldt als een vertrouweling van de vroegere premier Alain Juppé. Tijdens de voorverkiezingen binnen Les Républicains was Philippe nog opgetreden als zijn woordvoerder.

Ander politiek kamp
Het is in Frankrijk eerder ongebruikelijk dat een president uit vrije wil een politicus uit een ander politiek kamp tot regeringsleider benoemt. Zijn politiek profiel heeft groot belang met het oog op de parlementsverkiezingen in juni. Macron moet bij de verkiezing van de Assemblée nationale op 11 en 18 juni een meerderheid behalen om zijn hervormingsagenda te kunnen doordrukken. Anders wordt zijn manoeuvreerruimte erg beperkt.

Gisteren nam Macron als jongste politicus ooit het Franse presidentieel ambt over. Hij wordt vandaag voor een ambtsbezoek bij kanselier Angela Merkel in Berlijn verwacht.