Rajoy voor het eerst weer in Barcelona

De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft zich vandaag voor het eerst sinds de machtsovername van Spanje in Catalonië naar de regionale hoofdstad Barcelona begeven. Hij nam er deel aan een verkiezingsbijeenkomst.

Daar stelde de conservatieve Volkspartij van Rajoy, de PP, haar kandidaten voor de regionale verkiezingen van 21 december voor. Rajoy riep op een "democratisch en vrij Catalonië te recupereren".

“Zwijgende meerderheid”
"Catalonië is Spanje en Spanje is Catalonië", zei de bewindsman. Zijn uitspraak werd op applaus van zijn partijgenoten onthaald. In zijn rede riep hij de zogenaamde "zwijgende meerderheid" op om te gaan stemmen en zich daarbij uit te drukken tegen een afscheiding van Catalonië. Daardoor kan de situatie weer normaliseren, zei hij.

Een meerderheid van de bevolking is tegen afscheiding, maar krijgt volgens Rajoy minder gehoor dan de voorvechters van onafhankelijkheid voor Catalonië. Rajoy vroeg de bedrijven om de regio niet te verlaten in tegenstelling tot wat ongeveer 2.400 bedrijven al hebben gedaan. Daarnaast maande hij de Spanjaarden aan om de Catalaanse producten niet te boycotten.