Race EU-parlement: op naar ronde 3

Vandaag kiezen de leden van het Europees Parlement een nieuwe voorzitter. De eerste twee stemrondes hebben niets opgeleverd, nu volgt er een derde ronde. “Zelfs de topfavorieten hebben steun nodig van mensen buiten hun eigen partij”, vertelt VTM NIEUWS-journalist Karel Lattrez vanuit Straatsburg. “Daar is het voorbije anderhalve uur fors over onderhandeld, het is nu afwachten of iemand dan toch een meerderheid heeft gevonden.”

Guy Verhofstadt heeft intussen de handdoek in de ring gegooid, zijn reputatie binnen het parlement was niet zo best. “Hij maakt geen goede beurt”, vertelt Karel Lattrez. “Vorige week waren er de onderhandelingen met de Vijfsterrenbeweging van Beppe Grillo om toch maar meer zitjes te verkrijgen van zijn eigen partij, maar die deal sprong af. Vanmorgen raakte dan weer bekend dat hij een nieuwe poging heeft gedaan om een deal te sluiten met de grootste partij binnen het parlement, die lukte wel.”

Die deal zorgde ervoor dat hij meer postjes voor zijn eigen partij uit de brand kon slepen, maar hij stapte wel uit de race. “Dit is niet de politiek op zijn best”, ziet Karel Lattrez. “Dit is de politiek van de achterkamertjes en geheime deals. De Europese politiek maakt hier echt geen goede beurt.”

Macht
De voorzitter van het Europees Parlement zal niet eens zo veel macht hebben. “Als het echt over belangrijke beslissingen gaat, moet je al Merkel, Tusk of Junker heten”, vertelt Karel Lattrez. “Als het echt over belangrijke beslissingen gaat, kijken ze meestal naar de mensen boven de parlementsvoorzitter.