Quim Torra volgt Puigdemont op

Quim Torra is vandaag verkozen tot nieuwe minister-president van de Spaanse regio Catalonië. Zaterdag draaide een vijfde poging om hem aan te duiden op niets uit. Bij de stemming in het parlement in Barcelona kreeg de separatistische politicus toen net niet genoeg stemmen achter zijn naam.

Torra kreeg net als bij de vorige stemronde zaterdag 66 parlementsleden achter zich, 65 tegenstemmen en vier onthoudingen. Het verschil is dat er zaterdag een absolute meerderheid nodig was en vandaag een eenvoudige meerderheid. In die tweede ronde bereikte de 55-jarige politicus de benodigde eenvoudige meerderheid van de stemmen.

Torra, die net als de afgezette minister-president Carles Puigdemont deel uitmaakt van de partij JuntsXCat, is een nieuwkomer in de politiek. Door hem naar voren te schuiven willen de separatisten een einde maken aan het aanhoudende juridische getouwtrek met Madrid over het leiderschap in Catalonië. Alle vorige kandidaten voor het minister-presidentschap werden namelijk geblokkeerd, omdat het telkens ging om personen die in de gevangenis zaten of in ballingschap verbleven.