Puigdemont zaterdag terug naar België

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont keert zaterdag terug naar ons land. Van daaruit wil hij zijn politieke activiteiten verderzetten. Dat heeft hij gezegd tijdens een persconferentie in Berlijn. Eerder zei de woordvoerder van de alliantie JuntsxCat al dat er zaterdag een ontvangst voor Puigdemont georganiseerd wordt in Waterloo.

"De deur voor een dialoog met de Spaanse regering staat nog altijd open", zei hij verder. "Maar dit is geen interne Spaanse aangelegenheid meer, ook Europa moet erbij betrokken worden."

Kern van de zaak
Puigdemont noemde het "absurd" dat Spanje in het verleden wel bereid was te onderhandelen met terroristen van ETA, "maar niet met ons, terwijl wij nooit geweld gebruikt hebben". De nieuwe Spaanse regering van Pedro Sánchez (PSOE) noemde hij een gunstige "verandering van sfeer, stijl en taalgebruik". "Maar nu is het tijd voor daden in plaats van woorden. We zijn altijd bereid geweest tot dialoog, maar het moet over de kern van de zaak gaan, over Catalaanse onafhankelijkheid."

Voet op Catalaanse bodem
Op de vraag hoe het voelt om mogelijk de komende twintig jaar geen voet op Spaanse bodem te kunnen zetten, zei hij dat hij niet weet of hij "twintig jaar geen voet op Spaanse bodem zal zetten, maar ik zal de komende twintig jaar zeker voet op Catalaanse bodem zetten." Op de vraag om dat verder toe te lichten, zei Puigdemont dat "als de wil van het volk om terug te keren naar de normale situatie niet gerespecteerd wordt, de beslissing van het Catalaanse volk om onafhankelijk te worden een feit is."