Puigdemont opgepakt in Duitsland

De voormalige Catalaanse leider Carles Puigdemont is opgepakt in Duitsland. Dat bevestigt zijn Belgische advocaat aan VTM NIEUWS. Morgen verschijnt Puigdemont voor de rechter. Volgens de Duitse krant Kieler Nachrichten overweegt Puigdemont om asiel aan te vragen in Duitsland.

De voormalige Catalaanse leider verbleef de voorbije dagen in Finland. Hij nam donderdag deel aan bijeenkomsten in het Finse parlement en gaf vrijdag een lezing aan de universiteit van Helsinki. 

Toen hij met de wagen op terugweg was naar België, werd hij opgepakt aan de Duits-Deense grens. Dat bevestigt zijn advocaat, Paul Bekaert, aan VTM NIEUWS. “Hij werd in Duitsland gearresteerd op basis van het Europese aanhoudingsmandaat." Dat nieuwe Europese aanhoudingsmandaat werd eergisteren uitgevaardigd door Spanje, samen met een internationaal aanhoudingsmandaat.

Puigdemont werd ondertussen met een politiewagen naar een detentiecentrum in Neumünster gebracht, in de Noord-Duitse deelstaat Sleeswijk-Holstein. Op deze beelden zou te zien zijn hoe Puigdemont de gevangenis werd binnengereden. Door de geblindeerde ruiten is wel niet te zien of de Catalaanse politicus in de wagen zit of niet.

(Lees verder onder de video)

Voor rechter
Puigdemont zal morgen voor de rechter verschijnen. Die zal officieel de identiteit moeten vaststellen van de voormalige Catalaanse minister-president. Dat deelt het parket van Sleeswijk-Holstein mee. Na de vaststelling van zijn identiteit moet de rechtbank in Schleswig beslissen of Puigdemont vastgehouden wordt.

Bal in Duitse kamp
De bal ligt nu in het kamp van Duitsland, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. “Duitsland moet nu oordelen of het aanhoudingsmandaat uitgevoerd moet worden of niet, en of Puigdemont dus moet worden overgeleverd aan Spanje.” Puigdemont heeft intussen al een Duitse advocaat onder de arm genomen om daar zijn rechten te verdedigen.

Paul Bekaert, de Belgische advocaat van de zondag in Duitsland opgepakte Carles Puigdemont, verwacht dat de Catalaanse oud-minister-president onder voorwaarden zal worden vrijgelaten, in afwachting van de behandeling ten gronde van het aanhoudingsbevel dat tegen hem uitgevaardigd is. Dat zegt hij zondag aan Belga.

Asielaanvraag?
Volgens de Duitse krant Kieler Nachrichten overweegt Puigdemont om asiel aan te vragen in Duitsland. Dat vernam de krant in kringen rond Justitie.

"Als hij dit doet, wordt de asielaanvraag zoals bij iedereen" door de federale migratiedienst Bamf (Bundesamt für Migration) bekeken, zei een woordvoerder van het departement Binnenlands Bestuur van Sleeswijk-Holstein aan de krant.

Wel zien zijn kansen er niet goed uit. "Strafvervolging op basis van een Europees aanhoudingsbevel heeft voorrang op een asielaanvraag."

Madrid
Puigdemont wordt in Spanje onder meer vervolgd voor het organiseren van het referendum van 1 oktober 2017 over de onafhankelijkheid van Catalonië, hoewel dat door de regering in Madrid verboden was.