Puigdemont heeft zich aangegeven bij politie

De afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont en zijn vier ex-ministers hebben zichzelf deze voormiddag vrijwillig aangeboden bij de politie, nadat eerder een Europees aanhoudingsbevel tegen hen was uitgevaardigd. Dat heeft het Brusselse parket gezegd op een persconferentie. Puigdemont en de vier ex-ministers zijn van hun vrijheid beroofd.

Puigdemont en zijn vier ministers hebben zich deze ochtend vrijwillig aangeboden bij de federale gerechtelijke politie van Brussel. Ze werden van hun vrijheid beroofd om 9.17 uur, zei de woordvoerder van het Brusselse parket zonet op de persconferentie.

De vijf Catalanen zullen in de loop van de namiddag nog verhoord worden door de Brusselse onderzoeksrechter. Die moet nog worden aangesteld. De onderzoeksrechter heeft nu 24 uur de tijd om een beslissing te nemen. Hij kan beslissen om geen aanhoudingsmandaat af te leveren of hij kan wél een aanhoudingsmandaat afleveren maar eventueel de betrokkenen vrijlaten onder voorwaarden.

De termijn van 24 uur kan niet worden verlengd. Als hij beslist om hen aan te houden worden de vijf, die nu nog in het parketgebouw verblijven, overgebracht naar de gevangenis.

Nederlandse procedure
De procedure zal trouwens in het Nederlands gebeuren. "In Brussel kan je zowel om een procedure in het Frans of in het Nederlands vragen. Zij hebben om het Nederlands gevraagd, misschien op aandringen van hun advocaat", zegt Gilles Dejemeppe van het parket.

In handen van Brussel
Vrijdag besloot het Spaanse gerecht om een Europees aanhoudingsbevel uit te vaardigen voor Puigdemont en vier Catalaanse ex-ministers. Zij waren de dag voordien namelijk niet komen opdagen in de rechtbank van Madrid, in tegenstelling tot negen andere afgezette ministers van de Catalaanse regering. 

Spanje wil de afgezette Catalaanse leider vervolgen voor rebellie, opruiing en fraude. Het Brussels parket kreeg de zaak-Puigdemont gisteren toegewezen door het federaal parket. De overdracht kwam er door de banden die de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en zijn vier voormalige regeringsleden hebben met Brussel.

Lees meer: Zal Puigdemont nu meteen opgepakt worden?