Politie pakt politici op in Catalonië

De Spaanse politie heeft deze voormiddag verschillende huiszoekingen gedaan bij het Catalaanse regiobestuur in Barcelona. Agenten vielen binnen bij de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en het kantoor van de regiopresident. Ze zochten bewijzen dat er overheidsgeld gebruikt is voor het referendum over de onafhankelijkheid van Catalonië. Dat referendum is door het Spaanse Grondwettelijk Hof verboden. Twaalf mensen zijn aangehouden. 

De Catalaanse overheid wil op 1 oktober een referendum organiseren over hun onafhankelijkheid, maar het grondwettelijk hof heeft dat verboden. Volgens de Spaanse grondwet moet Spanje één natie blijven. De regering in Madrid kondigde eerder al aan de financiën van het regiobestuur scherp in de gaten te houden. Geen cent mag er gaan naar de organisatie van het referendum.

Dat is ook meteen de reden dat de Spaanse politie deze voormiddag verschillende kantoren van het Catalaanse regiobestuur is binnengevallen. Ze waren op zoek naar bewijzen en documenten waaruit zou blijken dat er toch geld gaat naar de organisatie van het referendum. Twaalf mensen zijn aangehouden, onder wie de Catalaanse viceminister van Economie en elf andere ambtenaren. 

Duizenden Catalanen kwamen op straat om te protesteren tegen de huiszoekingen en arrestaties. De situatie lijkt te escaleren. Zondag had de politie nog 1,3 miljoen folders over het referendum in beslag genomen. En het gerecht had al 700 Catalaanse burgemeesters gedagvaard die het referendum willen houden.