Dossier Terreurdreiging

Politie pakt één man op na aanslag Dortmund

In de nasleep van de aanslag op de spelersbus van voetbalploeg Borrusia Dortmund, heeft de federale politie een verdachte aangehouden. Dat meldt het federaal parket op een persconferentie. Ze gaat uit van terrorisme.

De woordvoerder vertelde dat het onderzoek heeft geleid naar twee verdachten uit de "islamistische sfeer", een van hen is aangehouden. Ook een opeisingsbrief, die naast de gebruikte explosieven werd gevonden, wees al op die islamistische sfeer.

De brief bevat verwijzingen naar de aanslag op een kerstmarkt in Berlijn eind vorig jaar en de steun die Duitsland biedt aan de coalitie tegen terreurgroep Islamitische Staat (IS). In de brief wordt Duitsland een "kruisvaardersnatie" genoemd.

"In naam van Allah"
"In naam van Allah, de Genadige, de Barmhartige, twaalf ongelovigen werden door onze gezegende broeder in Duitsland gedood.  Maar blijkbaar deren je kleine smerige onderdanen jou niet, Merkel. Jouw Tornado's vliegen nog steeds over de bodem van het Kalifaat, om moslims te vermoorden", klinkt het nog in de brief.

Toch twijfelen speurders nog aan de aan de echtheid ervan, onder meer door het ontbreken van het logo van terreurgroep Islamitische Staat (IS).

"We blijven echter standvastig door de genade van Allah. Vanaf nu staan alle ongelovige acteurs, zangers, sporters en alle andere prominenten in Duitsland en andere kruisvaardersnaties op de dodenlijst van Islamitische Staat. En dat zolang de volgende eisen niet worden ingewilligd: Ramstein Air Base moet worden gesloten", vervolgt de brief.

Parket
Het parket heeft twee verdachten op het oog bij wie ze huiszoekingen hebben uitgevoerd. Beide verdachten staan bij het parket bekend omwille van hun 'islamistische' achtergrond.

Of extreemlinks?
Duitse speurders onderzoeken ook een tweede brief waarin de aanslag op de spelersbus van Borussia Dortmund wordt opgeëist. Die zou afkomstig zijn uit het antifascistische milieu. Het parket twijfelt echter sterk aan de authenticiteit van de brief.

Volgens persbureau DPA zou de brief gisterenavond laat op het internet zijn verspreid en wordt erin gezegd dat de bus met zelfgemaakte explosieven werd aangevallen als "symbool voor het beleid van BVB", dat zich niet voldoende uitspreekt tegen racisten, nazi's en rechtspopulisten.

Dit gebeurde er
Gisterenavond was de spelersbus van Borussia Dortmund onderweg naar het stadion toen er drie explosies plaatsvonden naast het voertuig. Daarbij raakten een speler en een agent gewond. De aanval is nog niet formeel opgeëist.

München-Real
De politie van München neemt alvast maatregelen en zal de veiligheid rond het Champions League-duel tussen Bayern München en Real Madrid vanavond onder loep nemen. Er is evenwel geen concrete aanwijzing dat er gevaar dreigt.