Politie Londen: "79 doden na brand flatgebouw"

De Britse politie gaat uit van 79 doden na de brand in het Grenfellgebouw in Londen vorige week. "Het dodental kan nog oplopen", aldus de politie op een persconferentie. "Het is ook mogelijk dat niet alle slachtoffers geïdentificeerd zullen worden."

De politie spreekt over 79 doden of vermisten. Maar de ordediensten gaan al sinds de dag na de brand niet meer uit van overlevenden. De politie doet ook een oproep naar mensen die niet in de flat wonen maar er wel waren op het moment van de brand om zich zo snel mogelijk te melden.

Onderzoek
Nog volgens de politie kan het onderzoek nog weken duren, al wordt niet aan kwaad opzet gedacht. "We willen weten wie verantwoordelijk is voor deze brand. We gaan dan ook alles onderzoeken. Zo willen we antwoorden geven aan de families van de slachtoffers."

Er is veel onrust bij de nabestaanden, die vinden dat de overheid niet genoeg inzet op veiligheid bij dergelijke flatgebouwen. Ook de manier waarop de overheid en vooral premier May reageerde, zette kwaad bloed. May kwam pas enkele dagen na de ramp naar de toren. Vorige week vrijdag bestormde een kwade menigte nog het districthuis in Kensington.

Gevelbekleding
Vooral de snelle verspreiding van het vuur doet vragen rijzen. Er is veel discussie over de gevelbekleding die gebruikt werd. Volgens de constructeur van de gevelbekleding gaat het om een goedkope, niet-brandresistende bekleding.

De brand brak uit rond één uur in de nacht van vorige week dinsdag op woensdag. Voor de bluswerken werden maar liefst 200 brandweerlui en 44 bluswagens ter plaatse gestuurd om het vuur onder controle te krijgen.

Zwartgeblakerd
Ondertussen duiken er nieuwe beelden op van in het uitgebrande gebouw. De ravage is enorm, er is bijna niets anders te zien dan zwartgeblakerde muren en as.