Poetin denkt nog niet aan 2030

De pas herverkozen Russische president Vladimir Poetin denkt na zijn verkiezingszege naar eigen zeggen nog niet aan 2030. Dat is het jaar waarin hij zich opnieuw herverkiesbaar zou kunnen stellen. "Wat je zegt is een beetje grappig", antwoordde het staatshoofd op een vraag van een journalist. "Denk je dat ik hier honderd jaar lang ga zitten? Nee!"

De Russische grondwet laat maximaal twee opeenvolgende ambtstermijnen van zes jaar toe als president. Poetin was eerder al president van 2000 tot 2008 - toen een ambtstermijn nog vier jaar bedroeg - en is sinds 2012 opnieuw het staatshoofd van Rusland.

Dat wil zeggen dat hij niet mag aantreden bij de volgende verkiezingen in 2024 en dat hij het ambt minstens tot 2030 aan iemand anders zal moeten overlaten. Vorige keer viel die eer te beurt aan huidig premier Dmitri Medvedev. Poetin heeft ook nog niet te kennen gegeven of hij tussen 2024 en 2030 opnieuw voor het premierschap zal gaan.

Comfortabele overwinning
De 65-jarige Poetin boekte gisteren een comfortabele overwinning bij de presidentsverkiezingen. Na het tellen van 99 procent van de stemmen, maakte de kiescommissie bekend dat 76,6 van de kiezers voor Poetin stemde. Dat is fors meer dan zijn resultaat van 2012, toen hij 63,6 procent van de stemmen behaalde.

Zeven tegenkanddaten
Zeven kandidaten namen het op tegen het huidige staatshoofd. Op de tweede plaats, ver achter hem, komt Pavel Groedinin van de communistische partij met 11,8 procent van de stemmen, gevolgd door de ultranationalist Vladimir Zjirinovski met 5,8 procent.