Dossier President Macron

Peiling: "Macron wint eerste ronde"

Als er vandaag presidentsverkiezingen in Frankrijk zouden worden gehouden, dan wint Emmanuel Macron (En Marche!) de eerste ronde. Hij zou 27 procent van de stemmen binnenhalen, meer dus dan de kandidate van extreemrechts, Marine Le Pen (Front National) die 25,5 procent zou halen. Dat blijkt uit een peiling van France 2 bij 1.000 Fransen.

Macron werd reeds omschreven als de "meest kansrijke kandidaat" voor het Franse presidentschap. De in opspraak geraakte François Fillon (Les Républicains) zou volgens de peiling stranden in de eerste ronde, met 19 procent van de stemmen.

Juppé
Opmerkelijk: indien partijgenoot Alain Juppé de plaats van Fillon zou innemen -wat niet langer uitgesloten wordt- dan wordt hij de winnaar met 26,5 procent in de eerste ronde, nog vóór Macron die 25 procent zou halen. Le Pen zou stranden op 24 procent en niet eens aan de tweede ronde kunnen deelnemen.

Op 23 april trekken de Fransen naar de stembus voor de eerste ronde. De twee politici die de meeste stemmen halen, nemen het dan tegen elkaar op op 7 mei. Wie de tweede stemronde dan wint, wordt president van Frankrijk.

Bekijk ook: