Paus verdedigt zijn Rohingya-aanpak

Paus Franciscus heeft zijn aarzelende aanpak in de crisis van de Rohingya-vluchtelingen op zijn Azië-reis verdedigd. "Voor mij is het belangrijkste dat de boodschap aankomt", zei de paus op de terugvlucht van zijn bezoek aan Myanmar en Bangladesh.

"Als je de deur toeslaat voor iemands neus, dan komt de boodschap niet aan", zei hij. Hij probeert bijgevolg de zaken "stap voor stap te zeggen en naar de antwoorden te luisteren".

R-woord
Franciscus werd bij zijn bezoek bekritiseerd omdat hij te lang niet over het conflict zou gesproken hebben en de in Myanmar vervolgde Royingya-moslimminderheid niet bij naam noemde. Pas op de voorlaatste dag van zijn reis in Bangladesh gebruikte hij het woord 'Rohingya' bij een ontmoeting met vluchtelingen.

"Als ik in een officiële redevoering dit woord had gebruikt, had ik de deur voor iemands neus dichtgeslagen", zei Franciscus. Hij refereerde in andere woorden aan het conflict. Hij is tevreden dat de boodschap op die manier is aangekomen.

Etnische zuivering
Bijna een miljoen Rohingya zijn vanuit Myanmar naar Bangladesh gevlucht. In Myanmar worden ze niet als staatsburger of afzonderlijke etnie erkend. Daarom wordt hun naam niet genoemd en zijn ze mensen zonder rechten. De Verenigde Naties zeggen dat in Myanmar een "etnische zuivering" aan de gang is.