Dossier

Partij Rutte grootste, Wilders strandt tweede

Uit de meest recente exitpoll - al 97 procent van de stemmen is geteld - blijkt dat de liberale VVD van Mark Rutte de grootste partij van Nederland te worden. Met 33 zetels heeft VVD de meeste zetels, al verliest de partij wel acht zetels tegenover de laatste verkiezingen in 2012.

De extreemrechtse partij PVV van Geert Wilders stijgt minder dan verwacht. Met 5 zetels meer dan in 2012, strandt de partij nu op de tweede plaats met 20 zetels. CDA en D66 halen beide 19 zetels. Daarbij hebben beide partijen zetels gewonnen. CDA krijgt 6 zetels extra en D66 krijgt er 7 meer dan bij de vorige verkiezingen.

Grootste winnaar
GroenLinks heeft 14 zetels kunnen bemachtigen, waarmee ze de sterkste stijger van deze verkiezingen lijkt te worden. In 2012 hadden ze amper 4 zetels, een stijging van 10 zetels dus. De grootste verliezers is PvdA, zij moeten maar liefst 29 zetels afstaan en hebben zo slechts 9 zetels in de huidige verkiezingen.

Verder blijft SP ongeveer hetzelfde, ze verliezen een zetel en hebben nog 14 zetels over. De ChristenUnie wint een zetel en eindigt met 5 zetels.

SGP blijft haar 3 zetels houden. 50PLUS krijgt dubbel zo veel zetels, 4 in totaal. Partij van de Dieren stijgt van 2 zetels naar 5 zetels.

Nieuwe partijen
En er komen twee nieuwe partijen in de Kamer. DENK met 3 zetels en Forum van Democratie met 2 zetels. Nieuw Wegen, de Vrijzinnige Partij, Artikel 1, VNL en GeenPeil krijgen geen plekje in de Kamer.