Dossier President Macron

Partij buigt zich morgen over Fillon

De Franse conservatieven van de partij Les Républicains komen maandag al bijeen om de situatie rond presidentskandidaat François Fillon te bespreken. De presidentskandidaat krijgt het alsmaar moeilijker om zijn positie te behouden sinds tientallen medewerkers het campagneschip de afgelopen dagen verlaten hebben.

De Franse presidentskandidaat voor de centrumrechtse partij Les Républicains, François Fillon, ligt al enkele weken onder vuur omdat hij ervan verdacht wordt zijn echtgenote Penelope en twee van zijn kinderen voor de schijn te hebben laten betalen als parlementaire medewerkers. 

De presidentskandidaat blijft zijn onschuld staande houden en blijft ondanks de kritiek lustig campagne voeren, maar het lijkt niet te baten. De afgelopen dagen hebben verschillende mensen uit zijn entourage de handdoek in de ring gegooid, waaronder ook zijn woordvoerder en zijn campagneleider. 

Het politieke comité van de partij besloot dan ook om morgen samen te komen “om de situatie te evolueren”. ''Gezien de politieke ontwikkelingen amper zeven weken voor de verkiezing, is de vergadering van het comité, met onder anderen de partijkandidaten van de voorverkiezing, vervroegd naar 6 maart'', liet het partijbestuur gisteren op de 63e verjaardag van Fillon weten. Mogelijk valt daar de beslissing vallen over de kandidatuur van Fillon als presidentskandidaat.

Laatste stuiptrekking?
Fillon zelf denkt echter nog niet aan opgeven en heeft zijn achterban gisteren ook opgeroepen om hem te blijven steunen. De presidentskandidaat vroeg zijn fans en aanhang om zondagavond massaal samen te komen in Parijs. “Ik verwacht jullie talrijk, heel talrijk, zodat iedereen de wil van het Franse volk kan zien”, klonk het hoopvol. 

Het zou volgens Franse media weleens zijn laatste stuiptrekking kunnen worden, want Les Républicains spreken al volop over een plan B. Of ‘le plan J’, zoals de Franse pers het noemt. Zijn partijgenoot Alain Juppé zou Fillon in die situatie vervangen als presidentskandidaat. Het zou de hele campagne op zijn kop zetten, want volgens een peiling zou Juppé dan zelfs de verkiezingen winnen. Fillon zou al stranden in de eerste ronde.

Bekijk ook: