Pakistan schiet twee vliegtuigen van India neer

Pakistan heeft twee Indiase vliegtuigen in zijn luchtruim 'neergehaald', zo heeft een Pakistaanse legerwoordvoerder op Twitter meegedeeld. De situatie tussen beide landen is al langer zeer gespannen.

"De luchtmacht heeft in het Pakistaanse luchtruim twee Indiase vliegtuigen neergehaald", aldus generaal Asif Ghafoor. Eén toestel is in het Indiase deel van Kasjmir neergekomen, het andere in het Pakistaanse deel. Pakistaanse soldaten hebben een Indiase piloot gearresteerd.

Escalatie
Volgens woordvoerder Mohammad Faisal van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is "de enige bedoeling van die actie ons recht, onze wil en onze capaciteit om ons zelf te verdedigen aan te tonen."Wij willen geen escalatie, maar indien daartoe gedwongen, zijn we helemaal op dat paradigma voorbereid."

India maakt melding van de crash van een militair vliegtuig nabij de luchthaven van Srinagar, de zomerhoofdstad van de Indiase deelstaten Jammu en Kasjmir. Het zou gaan om een MI-17 die volgens de krant Hindustan Times "om technische redenen is neergestort". Het toestel brak in tweeën en vatte vuur. Beide piloten kwamen om.

Straffe beelden
Het Pakistaanse medium Samaa TV heeft een video gedeeld, waarop te zien is hoe een vliegtuig neerstort. Volgens de site gaat het om een van de twee neergehaalde vliegtuigen.