Opnieuw wolf in Nederland, straks bij ons!

In Nederland is al voor de derde keer dit jaar een wilde wolf gesignaleerd. Dat bevestigen wetenschappers van het Lupus Institut uit Duitsland. Volgens natuurvereniging Landschap vzw is het een kwestie van tijd voor de wolf opnieuw zijn intrede maakt in België.

In maart werd een wolf doodgereden in Hoogeveen, in het noorden van Nederland. In augustus beet een wolf in Groningen twee schapen dood en nu is er een wolf gesignaleerd in het natuurreservaat Veluwe in het midden van het land.

Zo is ons land het laatste land in Europa waar de wolf nog niet is teruggekeerd. Voorlopig, want het is volgens experts slechts een kwestie van tijd. Ons land ligt namelijk op het kruispunt van twee stromen wolven. Uit Italië en Frankrijk is een grote groep wolven via de Alpen op weg naar België en ook uit Oost-Europa komen honderden wolven onze kant uit.

Waarom is de wolf ooit verdwenen?
In heel wat Europese landen werd de wolf eeuwen geleden hardhandig verjaagd. Zo kwam hondsdolheid meer dan honderd jaar geleden vaak voor bij wolven en de ziekte was ongeneeslijk voor mensen. Daarnaast aten wolven heel vaak schapen en kalfjes van mensen op.

Gevaarlijk?
Nu zijn de omstandigheden anders. Er is overal voedsel en de wolf kan zich makkelijk voortplanten zonder voor overlast te zorgen. Als de wolf terugkomt naar België, moeten we niet bang zijn. Zo komen ze zelden in gebieden waar mensen wonen. Kom je er toch een tegen, houd je best het hoofd koel. Vzw Landschap vraagt om in zo’n geval ook zeker foto’s en filmpjes te maken. Die kunnen steeds doorgestuurd worden via de website www.welkomwolf.be.