Ophelia aan land in Ierland

Ophelia is in Ierland aan land gegaan. De orkaan was uitgegroeid tot categorie 3, maar is nu wat heet een stormdepressie met windstoten tot meer dan 130 kilometer per uur. Iedereen wordt gevraagd om binnen te blijven en ook de Belgische ambassade in Dublin blijft vandaag gesloten.

Het zuidwesten van het eiland begon deze morgen hinder van Ophelia te ondervinden, met windvlagen tot 148 km per uur. Duizenden mensen zitten zonder elektriciteit, in het bijzonder in Cork, Limerick, Tipperary en Galway. Plaatselijk zijn bomen omgewaaid en dreigen omwille van hevige regenval enkele wegen overstroomd te geraken.

De autoriteiten hebben uit voorzorg alle scholen, universiteiten, talrijke openbare diensten, transport en handel gesloten. Delen van het leger zijn in paraatheid gebracht. De bevolking kreeg de raad binnen te blijven. De omstandigheden wekken herinneringen op aan de ‘Grote Storm’ die op 16 oktober 1987 over Groot-Brittannië trok en 18 mensen het leven kostte.

Belgen
Belgen die in Ierland verblijven en in nood zijn, kunnen terecht via het nummer 086 837 74 79 van de Belgische ambassade.

(Lees verder onder de video)

Vluchten geschrapt
Zowat 130 geplande vluchten van en naar Dublin zijn vandaag geschrapt. Volgens Dublin Airport hebben maatschappijen als Aer Lingus, Ryanair, British Airways, Air France, CityJet, Emirates, Qatar Airways en KLM een aantal vluchten geschrapt. Op Brussels Airport werd tot nog toe één vlucht naar de Ierse hoofdstad geannuleerd, maar de geplande avondvluchten van opnieuw Aer Lingus en Ryanair staan nog altijd genoteerd als "voorzien".

Ook op de luchthaven van Charleroi zou een Dublin-rotatie van Ryanair maandagavond plaatsvinden.