Ophef over artikel verdronken Syriër (16)

Een nieuwsbericht over een verdronken Syrische tiener veroorzaakt heel wat ophef in Nederland. Nieuwswebsite PowNed plaatste het ophefmakende artikel met racistische ondertoon vanmorgen online en in een mum van tijd regende het verontwaardigde reacties. Het artikel is intussen van de site gehaald en PowNed-voorzitter Dominique Weesie bood zijn excuses aan.

Gisteren verdronk een zestienjarige jongen in het Nederlandse Venlo. De jongen zou meerdere keren zijn gevraagd door het zwembadpersoneel om uit het water te komen omdat hij blijkbaar niet kon zwemmen. De Syrische tiener werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht maar overleed daar.

"Vervelende dag bezorgd"
PowNed publiceerde deze morgen een artikel over het sterfgeval met als titel: “Syrische vluchteling kopje onder in zwembad Venlo”. De auteur lijkt weinig medelijden te hebben met het slachtoffer en toont zich vooral bezorgd over de andere badgasten. “Een zestienjarige Syriër heeft bezoekers van het Buitenbad Groot Venlo gisteren een vervelende dag bezorgd”, begint het artikel. “Het zwembad besloot haar deuren te sluiten. Leuk voor de overige zwembadgangers”, staat er verder.

"Kansenparel"
Het taalgebruik in het artikel stootte vele lezers tegen de borst. Zo wordt het slachtoffer omschreven als “kansenparel” en zou de Koninklijke Nederlandse Zwembond zijn dood volgens de auteur “UW stomme hypertolerante Nederlandse schuld” vinden. Ook wordt nogal bot verwezen naar de verdrinkingsdood van een Syrisch meisje. “Twee jaar verdronk de Syrische Salam (die ook al niet kon zwemmen) tijdens het schoolzwemmen. De dood van het 9-jarige meisje werd destijds in de schoenen geschoven van drie begeleiders.” De reacties liegen er dan ook niet om.

Excuses
Na de storm van kritiek besloot PowNed om het artikel offline te halen. “Ben op vakantie, maar werd op misselijkmakend artikel op onze site gewezen. Is inmiddels verwijderd maar oprechte excuses zijn op z’n plaats”, verontschuldigde voorzitter Dominique Weesie zich.

Controversieel
PowNed kwam al vaker in opspraak door zijn controversiële en soms onbeschofte stijl. De Nederlandse omroep maakt deel uit van de openbare omroep NPO. Vijf jaar geleden maakte een reporter zich al weinig populair in ons parlement.