Operatie aan hart beter in namiddag

Een openhartoperatie heeft meer kans op slagen, als het uitgevoerd wordt in de namiddag. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Universiteit van Lille, waar ook een Belgische prpfessor aan meewerkte. Ons lichaam is in de namiddag beter bestand tegen zo’n operatie door onze biologische klok.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het toonaangevend tijdschrift The Lancet. Daarin staat dat dokters tijdens een openhartoperatie het hart moeten stoppen. Dat zet het orgaan onder grote druk, waardoor de toevloed van zuurstof vermindert.

Helft minder
De onderzoekers onderzochten complicaties, waaronder hartalen en dood na zo’n operatie. 54 van de 298 patiënten die ’s morgens geopereerd werden, kregen complicaties. In de namiddag waren er dat maar 28, de helft minder dus.

De Vlaming professor Bart Staels werkte mee aan het onderzoek. “Als we de patiënten kunnen identificeren met een hoog risico, dan zouden ze er zeker voordeel uit halen om in de namiddag geopereerd te worden.” Het gaat dan om patiënten met bijvoorbeeld obesitas en diabetes type 2.

Biologische klok
Dat komt door onze biologische klok. Bij onderzoek van weefsel van het hart vonden de dokters 287 genen waarvan de activiteit doorheen de dag verandert. Later experimenteerden ze op muizen met nieuwe medicatie die dat veranderen van de genen kon veranderen en zo het sterfrisico verminderde.

De onderzoekers bekijken nu of ze die medicatie ook kunnen ontwikkelen voor de mens.