Ook in Nederland koekjes uit de rekken

In buurland Nederland hebben verschillende supermarkten in alle stilte koekjes uit de rekken gehaald omdat ze sporen bevatten van het luizenbestrijdingsmiddel fipronil. Het gaat om koekjes van de huismerken van enkele supermarkten. Eerder werden ook in ons land en in Frankrijk wafels van het schap gehaald.

Volgens de Nederlandse krant AD gaat het om winkels die zijn aangesloten bij de Superunie, zoals de ketens Emté, Plus, Deen en Coop. Die winkels hebben hun mini-eierwafels en sneeuwwafels van het huismerk uit de schappen gehaald. Ze zouden ook nog meer terugroepacties verwachten. 

In het begin van de week raakte bekend dat ook in ons land koekjes werden teruggeroepen omdat er een vermoeden was van aanwezigheid van fipronil, meer bepaald van het merk Lotus Bakeries. Het ging daar om een preventieve maatregel, zonder dat er gevaar was voor de volksgezondheid. Vorige week haalden Franse supermarkten al verschillende soorten wafels uit de verkoop.  

De fipronilaffaire begon in de pluimveesector. Bij de bestrijding van bloedluizen bij kippen werd het verboden luizenbestrijdingsmiddel fipronil gebruikt. Dat kwam via de kippen in de eieren terecht, en zo dus ook in verschillende producten die met eieren gemaakt worden.

Door: Tessa Rens 

Lees meer: Nu ook koekjes van Lotus uit de rekken

Bekijk ook: