Dossier Strijd tegen IS

Onze man in Mosul: "IS-lijken tussen puin"

VTM NIEUWS-journalist Robin Ramaekers is momenteel in Mosul. De tweede grootste stad van Irak werd vorige maand grotendeels bevrijd van IS. Maar de sporen van de terreurgroep zijn lang nog niet uitgewist, laat staan de sporen van de strijd die in de stad gewoed heeft. “De lijken van IS-strijders liggen hier nog tussen het puin”, zegt Ramaekers.

“Overal waar je loopt is er slijk en puin. En tussen al dat puin liggen de lijken van gesneuvelde IS-strijders nog. Ze worden niet systematisch opgeruimd. Dat zorgt voor bijzonder onhygiënische toestanden. De stank komt je tegemoet, van de rottende lijken. Terwijl er kinderen in de buurt spelen. Bijzonder schrijnend”, vertelt Ramaekers.

De heropbouw van de stad zal lang duren, het openbare leven ligt volledig stil. IS heeft een spoor van vernieling getrokken, de strijd om IS te verdrijven deed de rest.

IS-vlag
Maar de bevolking wil nu opnieuw beginnen en de verwijzingen naar IS verwijderen. Want die zijn er nog. “Er hangt hier nog een stuk van een grote IS-vlag aan een brug. Mensen hebben die gescheurd en in brand gestoken”, bevestigt Robin Ramaekers.

De reportages van Robin Ramaekers zijn maandag, dinsdag en woensdag te zien in VTM NIEUWS.