Dossier Referendum Brexit

Onderhandelingen brexit van start

De echtscheidingsonderhandelingen tussen de Europese Unie en Groot-Brittannië gaan vandaag van start. Tegen eind maart 2019 moeten beide partijen een overeenkomst bereiken over de voorwaarden van de scheiding en de toekomstige relaties uittekenen.

Het begin van de brexitonderhandelingen was al langer voorzien voor deze week, maar door de vervroegde Britse parlementsverkiezingen was er onzekerheid over de precieze startdatum. Premier Theresa May verloor tijdens die verkiezingen immers haar parlementaire meerderheid en voert nog steeds onderhandelingen met de Noord-Ierse unionisten van de DUP om samen met hen een minderheidsregering te vormen.

Vorige week al technisch overleg
De Britse brexitminister David Davis (zie foto, rechts) bevestigde vorige donderdag dat de onderhandelingen vandaag zouden beginnen. Dat deed hij in een gemeenschappelijke verklaring met Michel Barnier, de hoofdonderhandelaar van de Europese Commissie (zie foto, links). De twee voerden vorige week al technisch overleg over het format van de complexe onderhandelingen.

"Een akkoord zoals geen ander"
Gisteren liet de brexitminister weten dat Londen een akkoord wil "zoals geen ander in de geschiedenis". "De weg is nog lang, maar onze bestemming is duidelijk: een diep en speciaal partnerschap tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU, een akkoord zoals er geen ander was in de geschiedenis", stelt hij. "Vandaag is het begin van de onderhandelingen die de toekomst van de EU en het VK zullen tekenen, en van onze burgers." David Davis hoopt dat "beide partijen er sterk en welvarend uitkomen".

Een meerderheid van de Britse kiezers koos op 23 juni vorig jaar in een referendum voor de brexit. Op 29 maart van dit jaar meldde May officieel dat haar land de Europese Unie wil verlaten. Tegen eind maart 2019 moet er een overeenkomst zijn.

Bekijk ook: