Dossier President Trump

"Obamagate niet letterlijk bedoeld"

De tweet waarin de Amerikaanse president Donald Trump zijn voorganger Obama ervan beschuldigde hem te hebben afgeluisterd, was niet letterlijk bedoeld. Dat heeft de woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, gezegd.

In het begin van de maand trok Trump hard van leer op Twitter. Hij schreef dat zijn voorganger Barack Obama zijn kantoor in New York had afgeluisterd tijdens de verkiezingscampagne. "Verschrikkelijk! Net ontdekt dat Obama mijn telefoon heeft afgetapt in de Trump Tower vlak voor de overwinning. Niks gevonden. Dit is McCarthyisme!", schreef hij toen.

Enkele minuten later had Trump nog drie tweets geschreven waarin hij Obama beschuldigde. "Hoe laag is president Obama gevallen om mijn telefoons af te tappen tijdens dit heilig verkiezingsproces. Dit is Nixon/Watergate. Slecht (of ziek) man!" 

Geen bewijzen
De commissie die de zaak onderzoekt, vroeg Trump om met bewijzen te komen. Hij had daar tot gisteren de tijd voor, maar het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft om uitstel gevraagd.

Intussen heeft zijn woordvoerder Sean Spicer de woorden van Trump al voor een stuk ingetrokken. Hij zegt dat Trump “afluisteren” niet letterlijk bedoelde, maar wel in een brede context. Daarom zou het woord 'wiretapping' in de tweet tussen aanhalingstekens geplaatst zijn. 

“Trump denkt niet dat Obama persoonlijk zijn telefoon afluisterde, maar ik denk dat er geen twijfel is over bewaking en andere activiteiten tijdens de verkiezingen”, klonk het. 

Bekijk ook: