Dossier President Trump

Obamacare nog niet meteen geschrapt

In de Verenigde Staten zijn de Republikeinen er opnieuw niet in geslaagd om Obamacare af te schaffen. Gisteren zou voor een voorlopig laatste keer gestemd worden, maar de stemming werd uiteindelijk opgeschort omdat Amerikaanse senatoren geen meerderheid konden vinden voor een alternatief wetsontwerp. "We halen de stemmen niet", zei senator Bill Cassidy in Washington. 

Het was een van de grootste, zo niet dé grootste verkiezingsbelofte van president Donald Trump: hij zou meteen komaf maken met de ziekteverzekering van zijn voorganger Barack Obama. De afgelopen maanden slaagde de regeringspartij er al meerdere keren niet in om het gezondheidssysteem te hervormen.

Gisteren zou opnieuw gestemd worden over de zorgverzekering, maar die stemming voor de Senaat werd uiteindelijk afgelast door de partijtop. Een derde Republikeinse senator had voor de stemming namelijk gezegd dat hij tegen het wetsvoorstel zou stemmen. 

Maximaal twee tegenstemmen
Eerder hadden twee andere Republikeinse senatoren al gezegd dat ze tegen het wetsvoorstel zouden stemmen. Dat is problematisch, want de conservatieven kunnen zich maximaal twee tegenstemmen uit eigen kamp veroorloven om aan de nodige meerderheid van 50 stemmen te komen. De Republikeinen hebben namelijk maar 52 zetels. De Democraten zijn als een blok tegen het voorstel.

"Het is duidelijk, op dit moment hebben we de stemmen niet. Je stemt niet tot je de stemmen haalt", stelde senator Tim Scott. Lindsey Graham, een van de initiatiefnemers van de nieuwe wet, zei dat nu eerst de belastinghervorming op tafel komt. Daarna zal men zich opnieuw buigen over de zorgverzekering.