Noord-Korea gaat kerncentrale sluiten en inspecteurs toelaten

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft vandaag beloofd om zijn belangrijkste kerncentrale in Yongyon te sluiten en ook internationale inspecteurs in het land toe te laten. Dat zei de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in. Het is nog onduidelijk wanneer de ontmanteling zal plaatsvinden en hoe die precies zal gebeuren. Evenmin is duidelijk wat Kim in ruil verwacht.

Na afloop van de tweede onderhandelingsronde op de drie dagen durende top in de Noord-Koreanse hoofdstad Pyongyang deelden Kim en Moon ook mee dat Kim Seoel "snel" zal bezoeken. Beide landen gaan daarnaast proberen om samen de Olympische Spelen in 2032 binnen te halen, zei Moon.

Eerder ondertekenden beide leiders een gezamenlijke verklaring en ondertekenden ook de twee ministeries van Defensie een akkoord om de spanningen op het Koreaanse schiereiland te verminderen.

Kernwapens
In het complex van Yongyon staan een kernreactor en een opwerkingsfabriek waar plutonium kan aangemaakt worden voor kernwapens. Ook staat er een fabriek voor de verrijking van uranium, dat eveneens voor kernwapens kan gebruikt worden.

Moon zei dat een kernwapenvrij schiereiland niet langer een verre wensdroom is. Beide leiders verklaarden dat ze hun inspanningen gaan opvoeren om het Koreaanse schiereiland van kernwapens te ontdoen.

Kim en Moon hadden eerder hun tweede onderhandelingsronde beëindigd over nucleaire ontwapening, een duurzame vredesoplossing en een verbetering van de inter-Koreaanse betrekkingen. Na de eerste onderhandelingsronde een dag eerder in het hoofdkwartier van de Arbeiderspartij vond de tweede ronde vandaag plaats in het gastenverblijf van de staat in Paekhawon, waar Moon overnacht.

Derde top
Het is al de derde Koreaanse top dit jaar en de eerste tussen Moon en Kim in Pyongyang. De Zuid-Koreaanse president wil de vastgelopen onderhandelingen tussen Noord-Korea en de VS weer op gang brengen. Kim bevestigde al meermaals zijn bereidheid om te "denucleariseren". Maar nog steeds is onduidelijk hoe en wanneer die nucleaire ontmanteling zal plaatsvinden en wat Kim als tegenprestatie van de VS verwacht.